Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Λίγα λόγια …για τη δημοσιογραφία


Δημοσιογραφία είναι η συγκέντρωση ειδήσεων και πληροφοριών, και η διάδοση τους μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης με στόχο την πληροφόρηση των πολιτών.
Υπάρχει επίσης και παραπληροφόρηση στην δημοσιογραφία.




 Η δημοσιογραφία εμπεριέχει την υποκειμενική άποψη αυτού που την ασκεί, από τον τρόπο διαμόρφωσης ή παρουσίασης των συγκεντρωμένων πληροφοριών, μέχρι τον άμεσο σχολιασμό αυτών.
 Όποιος ασκεί τη δημοσιογραφία ως επάγγελμα υπόκειται στον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας της ένωσης συντακτών στην οποία ανήκει.
Οι τομείς με τους οποίους ασχολείται η δημοσιογραφία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της πραγματικότητας: από πολιτικά, οικονομικά, νομικά, ιστορικά, κοινωνικά θέματα μέχρι αθλητισμό,πολιτισμό, τεχνολογία, περιβάλλον, μόδα, υγεία κ.λ.π.
 Το επάγγελμα του δημοσιογράφου θεωρείται από κάποιους λειτούργημα από την άποψη οτι ο δημοσιογράφος επιτελεί κοινωνικό έργο, εργάζεται προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της (π.χ. με την αποκαλυψη σκανδάλων).
Βικιπαιδεια

Ο δημοσιογράφος που αναλαμβάνει την ευθύνη εκπροσώπησης πολιτικού φορέα ή πολιτικού προσώπου μέσω του Γραφείου τύπου, χάνει την ιδιότητα του δημοσιογράφου την οποία ξαναποκτά εφόσον δεν έχει έμμισθη σχέση με τον πολιτικό φορέα….

 Συνεργάτης κόμματος ή πολιτικού προσώπου και δημοσιογράφος είναι έννοιες ασύμβατες και όχι δεοντολογικές! 
Ασύμβατη και κατακριτέα είναι και η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα με την επιχειρηματικότητα και την οικονομική συναλλαγή με πρόσωπα ή εταιρίες που εξαρτώνται αμέσως ή εμμέσως από την υπηρεσία του υπαλλήλου….
Η συγκεκριμένη σχέση είναι και ποινικά κολάσιμη και επισύρει μέχρι και απόλυση του υπαλλήλου.

Συνενοχή: Η βουβή αποδοχή, η σιωπηρή αδιαφορία και η άρνηση καταγγελίας  μιας εξόφθαλμα στρεβλής κατάστασης που θίγει συνανθρώπους μας αποτελεί κοινό τρόπο σκέψης, σύμπλευση και συνενοχή….