Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Κατ’ εξακολούθηση κακοποίηση της γλώσσας


Μας "κούφανε" πάλι ο μεγαλοδημοσιογράφος  της Εύβοιας….
Σε μια αποστροφή του λόγου του κατακεραυνώνοντας ως συνήθως κάποιο πολιτικό παράγοντα είπε με στόμφο: και αυτός υγρόν αγόραζε…. Δεν μας διευκρίνισε τι υγρό ήταν…λάδι…πετρέλαιο…κόκα κόλα ή λεμονάδα; Όπως παλιότερα είχε πεί ότι κάποιος εισάγει στη συζήτηση κοινά δαιμόνια χωρίς πάλι να διευκρινίσει  σε ποιόν άλλον ανήκουν τα συγκεκριμένα δαιμόνια…




Σημειώσεις:


 Τί σημαίνει και από πού προέρχεται η φράση "Αγρόν ηγόραζε"


...και όχι "Υγρόν αγόραζε" που ακούγεται συχνά λανθασμένα, λέμε όταν εννοούμε ότι κάποιος αδιαφόρησε εντελώς, ιδίως σε προειδοποιήσεις, συμβουλές, παραινέσεις, κτλ. Από το Ευαγγέλιο στην παραβολή του "μεγάλου δείπνου", ο πρώτος προσκαλεσμένος αρνείται...την πρόσκληση με τη δικαιολογία ότι μόλις αγόρασε ένα χωράφι και πρέπει να το φροντίσει: "ο πρώτος είπεν αυτώ αγρόν ηγόρασα, και έχω ανάγκην εξελθείν και ιδείν αυτόν ερωτώ σε, έχε με παρητημένον" (Λουκ. 14.18). Το μοτίβο αυτό σχολιάστηκε πολύ από τους Πατέρες της εκκλησίας ώσπου έγινε παροιμιακό. Ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν πάντοτε διατηρείται στη χρήση η παρωχημένη χρονική αύξηση στο "ηγόρασε". "Να προσέχεις", τον συμβούλεψε η Βάνα. Αλλά αυτός... αγρόν ηγόραζε. Τι είχε να φοβηθεί άλλωστε. Β. Μπούτος, Ο Ιωάννης Μαρία του φθινοπώρου.

Τι σημαίνει η Φράση «Εισάγει καινά δαιμόνια»

ΣTH MYΘOΛOΓIΑ THΣ ΦIΛOΣOΦIΑΣ ο Σωκράτης είναι ο απόλυτος ήρωας, η ίδια η ενσάρκωση της φιλοσοφίας. H αλήθεια όμως είναι ότι για τον πιο γνωστό φιλόσοφο γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα. O ίδιος ο Σωκράτης δεν έγραψε τίποτε - και δεν ξέρουμε ούτε καν γιατί αποφάσισε να μη γράψει. 
Oσοι γνώρισαν τον Σωκράτη και θέλησαν να γράψουν γι' αυτόν, το έκαναν μέσω της λογοτεχνίας. O Σωκράτης που όλοι γνωρίζουμε είναι ένα θεατρικό πρόσωπο. Eίναι η κωμική καρικατούρα του σοφιστή στις Nεφέλες και η ηρωική μορφή του φιλοσόφου στους πλατωνικούς διαλόγους. 
O πραγματικός Σωκράτης μένει πάντοτε κρυμμένος πίσω από μια μάσκα.
Από τα ελάχιστα πράγματα που γνωρίζουμε με ασφάλεια για τον ιστορικό Σωκράτη είναι η κατηγορία που διατυπώθηκε εναντίον του το 399 π.Χ. και που οδήγησε στην καταδίκη του σε θάνατο. Στηριζόταν σε δύο σημεία: ότι δεν αναγνωρίζει τους θεούς της πόλης και εισάγει «καινά δαιμόνια», και ότι διαφθείρει τη νεολαία.


Βαςίλης Κάλφας-Καθηγητής Φιλοσοφίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Πηγή Καθημερινή



Υ.Γ. Κάντε σας παρακαλώ μια προσπάθεια να μην κακοποιείτε με τέτοιο τρόπο την ελληνική γλώσσα…Και ο γράφων αμόρφωτος είναι αλλά μπαίνει στη διαδικασία να «ανοίξει» κανα λεξικό…. Σήμερα υπάρχει και η τεράστια εγκυκλοπαίδεια του Διαδικτύου….λίγος χρόνος παραπάνω χρειάζεται