Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Βαφτίζουν «οργή» τα κρούσματα βίας


Γράφει: Βούλα Κεχαγιά
----------------------
Με τη συνταγή του 2008, όταν στα περίφημα «Δεκεμβριανά» η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «εξέγερση» της νεολαίας, πορεύεται πολιτικά η Κουμουνδούρου βαφτίζοντας «οργή» των πολιτών τα κρούσματα βίας και τις επιθέσεις κατά πολιτικών προσώπων.



 Ωστόσο η επίσημη στάση του Συνασπισμού εκείνης της περιόδου, όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του κόμματος, αποτέλεσε την αφορμή για τη ρήξη στο εσωτερικό του που οδήγησε τελικώς στη διάσπαση του Ιουνίου του 2010 με την ηχηρή αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας και τη δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Είναι γεγονός ότι από τον Δεκέμβριο του 2008, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίστηκε με τους κουκουλοφόρους, έως σήμερα η ηγεσία του Συνασπισμού, πρωτίστως, επιχείρησεαρκετές φορές να διαμορφώσει ένα διαφορετικό προφίλ κυρίως λόγω εσωκομματικών διαγκωνισμών, όχι άσχετων με την επαναδραστηριοποίηση του Αλέκου Αλαβάνου και τη δημιουργία του Μετώπου Αλληλεγγύης.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, μολονότι στα γεγονότα του 2008 είχε διαφοροποιηθεί από τον Αλέκο Αλαβάνο που αρνούνταν να καταδικάσει ευθέως τη δράση των κουκουλοφόρων, πέρασε από πολλά κύματα ωσότου ανάψει το πράσινο φως στη λογική των συμψηφισμών», επισημαίνουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ που διαφωνούν με τις καταδίκες των επεισοδίων που γίνονται με μισόλογα ή ακόμη και με φράσεις του τύπου «κατανοούμε» από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΣΠΑΣΗ
Είναι γεγονός ότι η ηγεσία του ΣΥΝ οδηγήθηκε στην απόφαση να ακολουθήσει τη γραμμή του… αριστερισμού σε μία προσπάθεια να ανακόψει αφενός μία νέα διάσπαση στο εσωτερικό του κόμματος από την πλευρά του Αριστερού Ρεύματος και του Παναγιώτη Λαφαζάνη που ζητούσε έξοδο από το ευρώ και αφετέρου την πορεία του Αλέκου Αλαβάνου που παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών δήλωνε πως «για τη νεολαία ας μας κλείσουν και φυλακή».

«Το ζύγισε, το μέτρησε και αποφάσισε να το στρίψει όσο πιο αριστερά γίνεται», αναφέρουν στελέχη του Συνασπισμού που γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο Αλέξης Τσίπρας. Ως εκ τούτου μέσα σε λίγους μήνες η επίσημη Κουμουνδούρου χαρακτήρισε τον Γ. Παπανδρέου «Πινοτσέτ», η νεολαία του κόμματος τον αποκάλεσε «αρχιστράτηγο των εχθρών», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ απέδωσε στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή τον χαρακτηρισμό «Ναζί» και η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του κόμματος περιέγραψε τους τοπικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ρ. Ζήση και Κ. Καρτάλη ως εγκληματίες επειδή ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο.
Ολα αυτά την ώρα που ο επίσημος Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ) αντέδρασε με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ και δη στις ονομαστικές αναφορές του γραμματέα του Μιχάλη Καρχιμάκη σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρωταγωνιστούσαν σε επιθέσεις κατά βουλευτών της συμπολίτευσης. Στην ανακοίνωσή του μάλιστα χρησιμοποιείται η φράση «δεν υιοθετούμε» τις πράξεις βίας και όχι το ρήμα «καταδικάζουμε» όπως επισημαίνουν στελέχη του χώρου. Την ίδια ώρα στελέχη του Συνασπισμού όπως ο βουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Μπαλάφας, και το μέλος της Π.Γ. Ρένα Δούρου αρνούνται να ταυτιστούν με την επίσημη φρασεολογία της Κουμουνδούρου. Στις δηλώσεις τους καταδικάζουν πρώτα τα επεισόδια και μετά εξηγούν τους λόγους για τους οποίους προκαλούνται τέτοιες ενέργειες βίας, ενώ στον αντίποδα ο επίσημος Συνασπισμός πρώτα αιτιολογεί τις επιθέσεις και σε δεύτερο χρόνο καταδικάζει τις πράξεις βίας.

Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ μίλησε με ονόματα όταν κατήγγειλε τις επιθέσεις κατά των βουλευτών του στρίμωξε πολιτικά την Κουμουνδούρου που μέχρι τότε αρνούνταν πεισματικά τη συμμετοχή στελεχών ή μελών του ΣΥΡΙΖΑ στα επεισόδια. Το ίδιο συνέβη και όταν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «Γκοτζαμάνηδες χωρίς τρίκυκλα», κι αυτό διότι μέχρι πρότινος η Ιπποκράτους είχε επιλέξει να αναφέρεται στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικούς όρους. Η επίθεση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε αμηχανία στην Κουμουνδούρου καθώς η ηγεσία της, που μέχρι τότε επαναπαυόταν σε καταγγελίες που επικεντρώνονταν στο πρόσωπο του Θεόδωρου Πάγκαλου, έπρεπε να αντιμετωπίσει μία συντονισμένη επίθεση από το κυβερνών κόμμα.

ΠΙΕΣΕΙΣ.
 Παράλληλα, όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΥΝ, η Κουμουνδούρου έπρεπε να αιτιολογήσει στους ψηφοφόρους της και τους λόγους της παρουσίας στελεχών της όπου συνέβαιναν επεισόδια. Ο Συνασπισμός δέχθηκε πιέσεις και από όμορους χώρους, με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη να υπαινίσσεται ευθέως ότι για ψηφοθηρικούς λόγους η Κουμουνδούρου επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την οργή των πολιτών και το κίνημα των «Αγανακτισμένων».

Σε ό,τι αφορά τις πλατείες ο ΣΥΝ αρχικώς έκανε μία δειλή προσπάθεια να εισχωρήσει σ’ αυτές εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει πολιτικά τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση. Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι την προσπάθεια του Συνασπισμού να αξιοποιήσει το κύμα της αγανάκτησης στήριξε με μία «σιωπηρή ανοχή» και η Νέα Δημοκρατία, η οποία όπως λένε το 2008 ήταν η πρώτη που ως κυβέρνηση «έδειξε» τον ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργό των κουκουλοφόρων. Επισημαίνουν μάλιστα ως «αξιοπερίεργη» την πρόσφατη δήλωση του συμβούλου του κ. Σαμαρά, Χρύσανθου Λαζαρίδη, που τόνισε ότι οι προπηλακισμοί αποδείχτηκε ότι δεν προέρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη σπουδή της Ν.Δ. να απορρίψει την πρόταση Παπανδρέου για σύσταση διακομματικής επιτροπής σε σχέση με τα κρούσματα βίας.



ΔΗΜοκρατικη ΑΡΙΣΤΕΡΑ


Καταδικάζουν Χωρίς Υπεκφυγές

Στον αντίποδα της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί η στρατηγική της Δημοκρατικής Αριστεράς απέναντι στα φαινόμενα βίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ανοιχτά η ΔΗΜΑΡ ζήτησε από τα κόμματα να καταδικάζουν χωρίς συμψηφισμούς, χωρίς υπεκφυγές και χωρίς ψηφοθηρικές σκοπιμότητες φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται πίσω από κάποιες επιθέσεις για εκλογικούς λόγους.
Στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς επισημαίνουν ότι η διαφωνία τους με την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι «κυτταρική» τονίζοντας ότι η μετάλλαξη του κόμματος άρχισε με την ανοχή απέναντι σε φαινόμενα βίας που έρχονταν σε αντίθεση με την ιδρυτική διακήρυξη του Συνασπισμού που αναζητούσε τον δρόμο για τον δημοκρατικό σοσιαλισμό. «Δεν είναι δυνατόν να μη βάζουν κάποιοι μυαλό. Πρώτα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέκος Αλαβάνος και η Ελένη Πορτάλιου έπεσαν θύματα της βίας από ακροδεξιές ομάδες στον Αγιο Παντελεήμονα όταν τους έριξαν γιαούρτια», επισημαίνει στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς.