Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα

 Του Γιώργου Καρελιά

Τα συμβαίνοντα στις μέρες μας περιγράφει με θαυμαστή ακρίβεια μια παραβολή, την οποία είχε αφηγηθεί πριν από μερικά χρόνια ο μακαρίτης αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος:

«Κάποτε κατέβηκε ο θεός σε μια πολυεθνική αγροτική περιοχή και ρώτησε κάθε γεωργό χωριστά ποια επιθυμία του θα ήθελε να ικανοποιήσει.Ο Γερμανός ζήτησε ένα άλογο, ο Γάλλος μια αγελάδα, ο Ιταλός μια κατσίκα. Και ο Ελληνας; Δεν ζήτησε κάτι για τον εαυτό του, αλλά να…ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα»!



Ακριβώς αυτό μου έφεραν στο νου οι κινητοποιήσεις των ταξιτζήδων της Αττικής, που απέκλεισαν το αεροδρόμιο και το λιμάνι του Πειραιά και μετέτρεψαν σε κυκλοφοριακή κόλαση το κέντρο της Αθήνας. Οι επαγγελματίες αυτοί, οι οποίοι δεν έχουν την καλύτερη έξωθεν μαρτυρία, διαμαρτύρονται επειδή ο νέος υπουργός Μεταφορών αποφάσισε να ανοίξει πραγματικά το επάγγελμά τους. Δικαίωμά τους, ασφαλώς.
Αντί, όμως, να σπεύσουν να αποκλείσουν, ας πούμε, το αρμόδιο υπουργείο, απέκλεισαν τους δυο ζωτικότερους συγκοινωνιακούς κόμβους της χώρας και, μάλιστα, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.
 Την ώρα που ο τουρισμός είναι σχεδόν η μοναδική βαριά βιομηχανία της χώρας που-σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις- θα πάει καλά φέτος. Σαν να θέλουν να μην πάει καλά. Χωρίς να αναλογίζονται ότι ούτε η δική τους δουλειά θα πάει καλά, αν χάσουν ένα σημαντικό κομμάτι της πελατείας τους, τους τουρίστες.
Τα ίδια πάνω-κάτω έκαναν πέρσι οι φορτηγατζήδες. Εκλειναν τους δρόμους και άφηναν τη χώρα χωρίς καύσιμα, αντί να αποκλείσουν τα συναρμόδια υπουργεία. Το ίδιο κάνουν συχνά-πυκνά και άλλες επαγγελματικές ομάδας, υπερασπιζόμενες μόνο το στενό συντεχνιακό τους συμφέρον.
Μαθημένες επί δεκαετίες να ασκούν κλειστά επαγγέλματα με κάθε είδους προνόμια, αρνούνται οποιαδήποτε αλλαγή. 
Και η αντίδρασή τους συχνά παίρνει μορφές που δεν ενοχλούν καθόλου την κυβέρνηση -η οποία ποντάρει στον «κοινωνικό αυτοματισμό»- αλλά αποδιαρθώνουν τη ζωή της πόλης και πλήττουν άλλες κοινωνικές ομάδες (ας αναλογιστούμε μόνο πόσες κατηγορίες επαγγελματιών ζουν σε όλη την Ελλάδα από τον τουρισμό, τον οποίο ορισμένοι κάνουν ό,τι μπορούν για να δυσφημήσουν, ταλαιπωρώντας όσους επιλέγουν την Ελλάδα, για να αφήσουν τα ευρώ και τα δολλάριά τους).
Είναι σαν να λένε «εμείς να σωθούμε και γαία πυρί μιχθήτω». Αντί να φροντίσουν καλύτερα τη δική τους κατσίκα, επιδιώκουν να ψοφήσουν οι κατσίκες των γειτόνων τους. Για να μην έχει, εντέλει, γάλα κανένας!




Υ.Γ. Στη Χαλκίδα η "ευχή" να "ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα" τείνει να πάρει τη μορφή καθημερινής"προσευχής"