Το φιλί του Ιούδα: Αφιερωμένο σε κάποιους πρωην συναδέλφους |
Από τη Μεγάλη Πέμπτη, αρχίζουν κυρίως τα πασχαλινά έθιμα.
Παλιότερα σε πιο όμορφες εποχές….
τότε που καταλαβαίναμε την άνοιξη από τις ευωδιές της φύσης και το Πάσχα από τις μυρωδιές της κουζίνας…
Από το πρωί οι γυναίκες καταγίνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν τις κουλούρες της Λαμπρής με διάφορα μυρωδικά και τις στολίζουν με ξηρούς καρπούς και με στολίδια από ζυμάρι.
Τα ονόματά τους ποικίλουν ανάλογα με το σχήμα που τους δίνουν.
Λέγονται κουτσούνες, κουζουνάκια, κοφίνια, καλαθάκια, δοξάρια, αυγούλες, λαζαράκια.