Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Διαβάστε το βιβλίο


Το βιβλίο της Κατερίνας Μάτσα
"η Περίπτωση Ευριδίκη"
Εξαιρετική η ταινία του Φρέντυ Βιανέλλη που παρουσιάστηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας από τον σύλλογο κακοποιημένης γυναίκας και κακοποιημένου παιδιού άν και από ότι έμαθα από τους διοργανωτές ο κόσμος ίσως και λόγω της κακοκαιρίας δεν ανταποκρίθηκε.. Η προβολή όμως έγινε (τα ωραία πράγματα είναι για λίγους)…Η ταινία που την είδα στο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ πραγματεύεται το θέμα της μάστιγας της εποχής που είναι τα ναρκωτικά…Ο Βιανέλλης δίνει με πολύ ωραίο και ευρηματικό τρόπο τις σκέψεις ενός κοριτσιού που αν και δεν ευθύνεται για το πρόβλημά της –όπως συμβαίνει με τους χρήστες- αλλά καταφέρνει να το ξεπεράσει αφού πρώτα εμβαθύνει στον εσωτερικό της κόσμο και το εντοπίζει… γιατί κάθε πρόβλημα πρέπει πρώτα να το καταλάβεις , να το αναγνωρίσεις για να μπορέσεις να το λύσεις…


όσοι πάντως δεν είδατε την ταινία διαβάστε το βιβλίο της Κατερίνας Μάτσα που κατάγεται από τη νέα Αρτάκη και είναι επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας 18 άνω… Η κ. Μάτσα χρησιμοποίησε τα γράμματα της Ευρυδίκης  που κατάφερε να απεξαρτηθεί από την ηρωίνη


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η κλινική περίπτωση που παρουσιάζεται είναι αντιπροσωπευτική και συνάμα εξαιρετική. Πρόκειται για το ιστορικό μιας τοξικομανούς, της Ευρυδίκης, που περιπλανήθηκε στον κόσμο των ναρκωτικών επί δέκα και πλέον χρόνια, βίωσε την οδύνη σε όλες τις εκφάνσεις της και κατάφερε, μέσα από τη θεραπεία της, να βγει σώα και να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή, "καθαρή" και δημιουργική.
Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης έγκειται, πέραν των άλλων, στο γεγονός ότι η ζωή της παρουσιάζεται μέσα από δικά της κείμενα. Μια δυσκολία στην ομιλία της του τύπου της βραδυγλωσσίας (βατταρισμός) την οδήγησε στην επιλογή του γραπτού λόγου, ως μέσου επικοινωνίας κατά την ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Είχε ήδη περάσει ένας χρόνος από τότε που εντάχθηκε στο πρόγραμμα, συμμετείχε κανονικά στις ομάδες, παραμένοντας "καθαρή". Όμως οι υποτροπές μελών της ομάδας της και ο φόβος ότι μπορεί να υποτροπιάσει και η ίδια την έκαναν να ζητά με πείσμα να συνεχίσει την ατομική της ψυχοθεραπεία.
 Τα κείμενα της είναι τα παράθυρα που μας ανοίγει η ίδια για να ρίξουμε μια ματιά στον ψυχικό της κόσμο. Τα κείμενα αυτά καλύπτουν βασικά την περίοδο 1991-1992, οπότε και ολοκληρώθηκε η θεραπεία της, ενώ στα επόμενα τέσσερα χρόνια γράφτηκε ένα κείμενο το χρόνο. Παρατίθενται αυτούσια στο μεγαλύτερο μέρος τους.
Το βιβλίο περιγράφει αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στα έγκατα της ψυχής της Ευρυδίκης, στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του ψυχικού της λαβυρίνθου και επιχειρεί να εισαγάγει τον αναγνώστη στην κλινική της τοξικομανίας.