Η αρχαία Αυλίδα είναι χαραγμένη στην ιστορική μας μνήμη από τα ομηρικά έπη και την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι». Εκεί συγκεντρώθηκαν οι Έλληνες της αρχαιότητας για να εκστρατεύσουν στην Τροία. Σήμερα η περιοχή αυτή είναι «βιομηχανική», για αυτό και λίγοι γνωρίζουν ότι εκεί, υπάρχει η Αρχαία Αυλίδα.
Ο ναός της Αρτέμιδος, που στο μυθικό βωμό της έγινε η θυσία, ανευρέθη σε καλή κατάσταση και χρονολογείται στον 5ο π.Χ. αι. Ανατολικά του ναού βρέθηκε ο χώρος της Κρήνης με το Βωμό και τη θέση της Πλατάνου. Ένας λιθόστρωτος δρόμος, ξεκινούσε από το λιμάνι, έφθανε στην Κρήνη και είχε σε όλο το μήκος του καταστήματα. Νοτιοδυτικά του ναού, μεγάλο κτιριακό συγκρότημα που εξυπηρετούσε τους προσκυνητές ως ξενώνας, συνόρευε με άλλα κτίρια, που χρησίμευαν ως εργαστήρια κεραμικής. Διευρύνοντας λίγο την ακτίνα της τοπογραφικής περιγραφής, αξίζει να αναφερθεί και το μυκηναϊκό νεκροταφείο, που υπήρχε στο δεξιό βραχίονα του λιμένος του Μικρού Βαθέως.
Απευθύνεται έκκληση, να αναδειχθεί ό,τι έχει αποκαλυφθεί έως σήμερα και να προστατευθεί ό,τι βρίσκεται ακόμη μέσα στη γη. Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΕ έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του πρώην Δήμου Αυλίδας για συνεργασία προκειμένου να αναδειχθεί ο χώρος.
Προτείνεται να προσδιοριστεί και να οριοθετηθεί ο χώρος ως Αρχαία Αυλίδα. Επιβάλλεται να περιφραχθούν και να διαφυλαχθούν οι περιοχές όπου βρίσκονται αρχαιότητες, να συνεχισθούν οι ανασκαφικές έρευνες και να αποκατασταθεί η ενότητα του αρχαιολογικού χώρου. Ενδείκνυται η διάνοιξη κατάλληλης πρόσβασης και η χρησιμοποίηση σύγχρονων μεθόδων ανάδειξης. Χρειάζεται να δημιουργηθεί αρχαιολογικό μουσείο, κοντά στο φυσικό χώρο των αρχαιοτήτων, ώστε να αποκτά ο επισκέπτης πλήρη εικόνα χώρου και κινητών ευρημάτων, που σήμερα φυλάσσονται σε μουσεία γειτονικών περιοχών.
Να οριοθετηθεί επίσης ένα εκτεταμένο αρχαιολογικό πάρκο, σε συνάρτηση με τις γύρω περιοχές, και να ενταχθεί η επίσκεψη της Αρχαίας Αυλίδας στα προγράμματα των σχολικών εκδρομών.
Ελένη Μητσάκη
Ελένη Μητσάκη
Εμείς απλά συμπληρώνουμε… πεδίον δόξης λαμπρόν για τους υπεύθυνους πολιτισμού του νέου Καλλικρατικού Δήμου Χαλκιδέων…..Αυτό θα είναι μάλλον το μεγάλο στοίχημα στον πολιτισμό και όχι πόσα πανηγύρια-συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Κάστρο ή στο κόκκινο σπίτι.