Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Οι δέκα φωτογραφικές εντολές

Μη νομίζετε ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τυχαία έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Πολλές φορές αναγκάστηκε να ντυθεί ζορό  (το συγκεκριμένο του το επισυνάπτουμε  στα θετικά), σούπερμαν, πόντιος, λαϊκός τραγουδιστής, χρειάστηκε να πετάξει γιγάντιο χαρταετό, να πάρει στην αγκαλιά του μασκαράδες ντυμένους αρκούδες, νύφες κλπ. Κλπ. Γενικά όσοι νομίζετε ότι η δουλειά του πολιτικού είναι εύκολη, πλανάσθε πλάνην οικτράν.
Το μπλόγκ μας σήμερα ετοίμασε μια έρευνα παίρνοντας ένα τυπικό δείγμα ευβοέως πολιτικού για να παρουσιάσει τις δέκα φωτογραφικές εντολές ενός που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με την πολιτική…Δίνουμε έτσι συμβουλές σε νέους πολιτικούς που θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο διότι στο μέλλον με τη ανεργία που υπάρχει πολλοί νέοι μπορεί να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση…Εξάλλου το επάγγελμα του βουλευτή έχει καλές απολαβές, δωρεάν αυτοκίνητο και καύσιμο που παρέχει η εταιρία (το κράτος), μπόνους υπερωριών(επιτροπές βουλής) και πολλές πιθανότητες εξέλιξης (μέχρι και υπουργείο)
 Κοιτάξτε λοιπόν ποιες είναι οι βασικές 10 φωτογραφικές εντολές που ένας πολιτικός πρέπει να ακολουθήσει:






1)Υφος έχω αγώνα σήμερα:Δεν έχει στο μάγουλό του αποτύπωμα από αγανακτισμένο έλληνα πολίτη για τις ημέρες που ήταν υπουργός τουρισμού και τις υπηρεσίες που προσέφερε στον τόπο. Έχει βάλει στο μάγουλό του τα χρώματα της χώρας για να υποδηλώσει ότι λατρεύει την εθνική μας ομάδα διότι είναι γνήσιος Έλληναράς αλλά πανηγυρίζει για το εθνόσημο όπως όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί…δεν διστάζει δηλαδή να γίνει εμφανησιακά…ένας από εμάς….τον όχλο.. τη μάζα.. την πλέμπα βρε αδερφέ…Το στυλάκι πετσέτα στο λαιμό υποδηλώνει εγρήγορση και ενδείκνυται για  περιπτώσεις πυρκαγιών και γενικότερα φυσικών καταστροφών,. Δηλοί την ετοιμότητα του πολιτικού να προσφέρει ανά πάσα στιγμή τις πρώτες βοήθειες στον συμπολίτη του…Στην Εύβοια το είχε πρωτολανσάρει ο πολιτευτής Σταύρος Μακαρίου στις πυρκαγιές του 2007.





2) Στυλ προτεταμένος δείκτης χειρός. Ύφος Αριστοτέλη Παυλίδη πρώην υπουργού Ναυτιλίας από το Βήμα της βουλής…Συνοδεύεται από ύφος χιλίων Καρδιναλίων και νουθεσίες προς συναδέλφους βουλευτές με εκφράσεις του τύπου «τάξις και ηθική» που έλεγε και ο αείμνηστος Βασίλης Αυλωνίτης σε μια ελληνική ταινία αλλά ήταν στο πνεύμα της λαϊκής παροιμίας «δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις»








3)Πιλότος ελικοπτέρου .Η σημειολογία της φωτογραφίας έχει να κάνει με το μήνυμα που περνάει στον απλό ψηφοφόρο ότι ο εν λόγω πολιτικός μπορεί να οδηγήσει οποιοδήποτε όχημα εις την επιτυχίαν.. ακόμη και ελικόπτερο..!! Επιπροσθέτως έχει υψηλούς στόχους και πετά ψηλά στον πολιτικό στίβο αφήνοντας τους άλλους πολιτικούς να βρίσκονται στη γη και να μετακινούνται βραδέως…(τι έγραψα πάλι…πολιτικός επικοινωνιολόγος έπρεπε να γίνω!!)



4)Πολεμικός Ανταποκριτής.. Απαιτούμενο ύφος Μαρίας Καρχιλάκη στο στυλ αφήνω μέχρι και το παιδί μου πίσω για να ενημερώσω τον κόσμο…εν προκειμένω για την πολιτική…Η φωτό κάνει τη δουλειά της πολύ καλά περνώντας το μήνυμα ότι ο πολιτικός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των χαρακωμάτων ασχέτως αν δεν ξεμύτισε από το Ξενοδοχείο πολυτελείας του Αφγανιστάν τρώγοντας ποικιλίες τυριών και πίνοντας εξαίρετο κρασί την ώρα που οι άλλοι σκοτώνονταν στα χαρακώματα
«Στη μπάντα ..στη μπάντα….περνάνε τα κομάντα!!!»





5) Ύφος διαδρόμου Βουλής: Αυτό το ύφος δεν μπορείς να το καλλιεργήσεις όσο και αν προσπαθήσεις…Απλώς γεννιέσαι με αυτό.. Είναι το γνωστό κάντε στην άκρη περνάει ο Γ…άω και δέρνω. Το ανάλογο υφάκι κυκλοφορεί και σε μοντέλο δημοσιογράφου, δικηγόρου, μεγαλογιατρού, νεόπλουτου μεγαλοεπιχειρηματία κ.οκ.. Προϋποθέτει ντύσιμο στην τρίχα… πανάκριβη γραβάτα, παπούτσι λουστρίνι που να καθρεφτίζεται το πρόσωπο αυτού που το κοιτάει, κουμπωμένο σακάκι αλλά κυρίως το ύφος έπαρσης στο πρόσωπο το οποίο όπως προείπαμε δεν είναι επίκτητο αλλά εκ γενετής.




6)ύφος ευλάβειας και πίστης εις την θρησκείαν και τας παραδόσεις του έθνους…Για να πετύχει η φωτογραφία χρειάζεται απαραιτήτως έναν ιερέα ο οποίος όπως και να το κάνουμε θα λειτουργήσει αποτρεπτικά εάν κάποιος θελήσει να «στολίσει»( κοινώς καντιλιάσει) τον πολιτικό… Η φωτογραφία βγαίνει κυρίως σε εκκλησίες , περίβολο μοναστηρίου, σε αγίους τόπους και γενικότερα όπου μπορεί να βρει κανείς ένα πρόθυμο παπά  να φωτογραφηθεί με τον πολιτικό.. Προϋποθέτει συνοδεία επαγγελματία φωτογράφου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.






7) Καλοί είναι οι απλοί ιερείς και περνάνε το μήνυμα που ο πολιτικός επιθυμεί αλλά ένας Πατριάρχης της πολιτικής δεν μπορεί να μην έχει στη φωτογραφική του συλλογή μια φωτογραφία και με τον Πατριάρχη της Θρησκείας… Το Πατριαρχείο περνάει πάντα πιο σύνθετα μηνύματα στο λαουτζίκο….όπως αυτό της Ελλάδος πέρα από τα σύνορα…της οικουμενικότητας …με δυο λόγια καταλαβαίνει κανείς ότι έχει να κάνει με ένα πολιτικό μεγάλης εμβέλειας …






8)Ύφος είμαι ένας από εσάς( το συναντήσαμε και στο νούμερο ένα που ο πολιτικός πάει στο γήπεδο) Από τις λίγες φορές που αποχωρίζεται τη γραβάτα είναι όταν αναγκάζεται να κατέβει στον ψηφοφόρο…Αφήνει τα υψηλά επίπεδα της κοινοβουλευτικής δράσης και ανακατεύεται με το πλήθος…Αφήνει το ύφος των χιλίων καρδιναλίων και πιάνει το ύφος του Νίκου Ξανθόπουλου το οποίο δεν είναι εκ γενετής αλλά επίκτητο και έχει αποκτηθεί με πολύ δουλειά και ατελείωτες ώρες πρόβας μπροστά στον καθρέφτη.. Μόνο έτσι μπορείς να πείσεις ότι έχουμε τα ίδια προβλήματα…περνάμε δύσκολα …υποφέρω και εγώ όπως και εσείς….








9) Οδηγός μοτοσικλέτας: Η φωτογραφία προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα εκ πρώτης όψεως αντιλαμβάνεστε…Χρήσιμη και με πολλαπλά μηνύματα η συγκεκριμένη φωτογραφία αποτελεί ζητούμενο για τους περισσότερους πολιτικούς και γιαυτό η πλειοψηφία των βουλευτών έχει απαραιτήτως μία τέτοια στη συλλογή της.. Εκτός του ότι εμφανίζει τον πολιτικό να φορά κράνος( κάτι που συναντήσαμε και στο νούμερο 4 του πολεμικού ανταποκριτή) γεγονός που σημαίνει ότι είναι ανθεκτικός σε πέτρες, κεσέδια από γιαούρτια, ζαρζαβατικά και κάθε είδους ιπτάμενο αντικείμενο, επιπλέον είναι και οικολόγος ενδιαφέρεται για τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τη σωτηρία του πλανήτη από την τρύπα του όζοντος.. Θα μπορούσα να γράφω ώρες για τη συγκεκριμένη φωτογραφία αλλά θα αδικήσω τις προηγούμενες……




10) Ύφος ακούω τον Εθνικό ύμνο… Αυτή η φωτογραφία φαίνεται απλή αλλά είναι η πεμπτουσία του πολιτικού ανδρός…Φοριέται πολύ σε εθνικές επετείους, γιορτές στρατιωτικών αρχών και ορκωμοσίες στρατευσίμων…Το ύφος είναι εύκολο (είναι το ύφος διαδρόμου βουλής νο 5) γεγονός που σημαίνει ότι ο πολιτικός το έχει και μάλιστα έμφυτο…Η δυσκολία έγκειται στο ότι πρέπει να είναι απολύτως ακίνητος και να κοιτάει σε ένα αφηρημένο σημείο του ορίζοντα σαν να μαλώνει ένα μικρό παιδί που μόλις έσπασε το ακριβό κινέζικο βάζο.. Με αυτό το ύφος καταφέρνει να πείσει (σχεδόν και εμάς τους δύσπιστους) ότι είναι φτιαγμένος για να υπηρετεί υψηλά ιδανικά και αξίες..ότι ήρθε στη γή για τα μεγάλα και τα δύσκολα και όχι για τα μικρά και τα ασήμαντα…

 

Υ.Γ. Υστερα από όλα τα παραπάνω μου ήρθε στο νου αυτή η φράση του αθλητικού ρεπόρτερ μετά την κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την Εθνική μας ομάδα το 2004…ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΑΛΛΟ…