Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

To ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει έλλειμμα πολιτικής στην Εύβοια..

 Σοβαρό έλλειμμα πολιτικής αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό το κυβερνών κόμμα το οποίο είναι εμφανές.... ωστόσο παίρνει την πραγματική του διάσταση όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις συγκεκριμένων κλάδων όπως λόγου χάρη οι οδηγοί ταξί….. 





Αι πάλαι ποτέ καλές εποχές που οι πράσινοι έπαιζαν τον πρώτο ρόλο σε επίπεδο παραγωγής πολιτικής και έθεταν τα ζητήματα στην πολιτική ατζέντα της Εύβοιας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και το ΠΑΣΟΚ από οδηγός κατάντησε ουραγός των εξελίξεων με τα στελέχη του κρυπτόμενα…


Αυτοί που κάποτε εμφανίζονταν ως ρήτορες και δάσκαλοι πολιτικών απόψεων και πρακτικών έδωσαν τη θέση τους σε στελέχη που μοιάζουν με αδιάβαστους μαθητές σε μια προσπάθεια εξεύρεσης απίθανων δικαιολογιών που δεν κατάφεραν να μελετήσουν το μάθημά τους….
 Μονίμως απολογούμενοι….συνεχώς αμελέτητοι και κατ’εξακολούθηση απόντες από την πρώτη γραμμή των εξελίξεων, αγωνίζονται όχι να προσφέρουν στην πολιτική σκηνή αλλά να μη μείνουν από απουσίες και πάρουν βαθμό κάτω από τη βάση…. 
Δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι κυρίως οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού δίνουν την εντύπωση κακού μαθητή που η καταξίωση της αριστείας είναι ένας στόχος γιαυτούς ουτοπικός, έχουν παραιτηθεί των προσπαθειών τους και απλώς αφήνουν το χρόνο να κυλάει για να περάσει το διδακτικό έτος ,να πιάσουν τη βάση και να διασωθούν τσίμα-τσίμα….


Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ της Εύβοιας γενικότερα διακρίνονταν στο παρελθόν για την μαχητικότητα των απόψεών τους, τον πλουραλισμό, την κατάρτισή τους πολιτική-επαγγελματική-κοινωνική, αλλά κυρίως για την ανάπτυξη μιας επιχειρηματολογίας που υπερασπιζόταν στο ακέραιο τις επιλογές τους και δικαιολογούσαν στην κοινωνία επαρκώς και αιτιολογημένα τις πολιτικές τους αποφάσεις…. 

Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι αποκαρδιωτική και αποσυνθετική για ένα πολιτικό οργανισμό που έπαιξε ρόλο στην ελληνική κοινωνία από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα… ¨όχι ότι στη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα είναι διαφορετικά αλλά σε επίπεδο Εύβοιας, υπήρχε ανέκαθεν  μια υπεροχή στελεχιακού δυναμικού και γιαυτό ο νομός για πολλά χρόνια χαρακτηρίζονταν και ήταν «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ….


Σύνηθες διαχρονικό παιχνίδι πολιτικών
Σήμερα οι δυο βουλευτές της Εύβοιας κινούνται πολιτικά μεταξύ Πυτιοκάμπτη και Προκρούστη στις πολιτικές τους απόψεις για την κυβερνητική πολιτική αδυνατώντας να υπερασπιστούν ανοιχτά ακόμα και θέσεις που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει στην ελληνική βουλή…
Από τη μια συναποφασίζουν  για αυτή την πολιτική και στηρίζουν τις επιλογές των οικονομικών μέτρων και από την άλλη πηγαίνουν τοίχο-τοίχο αργά τη νύχτα μην τύχει και πέσουν πάνω σε κανά αγανακτισμένο διαφωνούντα και αναγκαστούν να αιτιολογήσουν τις πράξεις τους …
Αυτή η φοβική πολιτική συμπεριφορά γεμάτη ενοχές και τύψεις είναι μαθηματικώς εξακριβωμένο για κάθε κυβερνητική πλειοψηφία που την εφαρμόζει, ότι θα οδηγήσει στην ήττα και την καταστροφή…..
Ποτέ κανείς δεν είχε διάρκεια στην πορεία της Ιστορίας εάν δεν μπορούσε πρωτίστως να πείσει και να υπερασπίσει τις πολιτικές του επιλογές…. 
Το παιχνίδι της χάραξης πολιτικής δηλαδή έχει από καιρό χαθεί στο νομό και η αλλαγή πολιτικού σκηνικού με ευθύνη αυτών που δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο τους είναι πλέον απλώς θέμα χρόνου…..
Η παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Θανάση Μπουραντά είναι αυτή που μέχρι στιγμής διασώζει το κυβερνών κόμμα τόσο σε επίπεδο παραγωγής έργου όσο και σε τομείς όπως η χρηστή διοίκηση, η πολιτική υπεράσπιση των επιλογών του, η τοποθέτηση απέναντι στα προβλήματα της χώρας σε σχέση με το ρόλο της Εύβοιας και αυτά που δικαιούται, η αντιμετώπιση μεγάλων ζητημάτων του νομού, ανεξαρτήτως αρμοδιότητας ή όχι (π.χ. Εθνικό οδικό δίκτυο, Νέο Νοσοκομείο, Φυλακές, Εφετείο κλπ. πλπ.)… 
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως λόγω των παραπάνω στοιχείων στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές ο συνδυασμός του  Μπουραντά στην Εύβοια διεσώθη (χάρη στην προσωπική του παρουσία) ενώ οι υποστηριζόμενοι από το κυβερνών κόμμα δήμαρχοι καταποντίστηκαν με εφτά στους οκτώ να πηγαίνουν στην αντιπολίτευση.
 Όμως ο θεσμικός του ρόλος που επιβάλει ισορροπίες σε πολιτικό επίπεδο, ο χαρακτήρας του που δεν προσωποποιεί ανούσιες πολιτικές κόντρες και ο πολιτικός του πολιτισμός μέσα σε ένα πλαίσιο που βασιλεύουν ο λαϊκισμός και ο πολιτικός εντυπωσιασμός έχουν δώσει χώρο στο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Μαρκόπουλο να αναγορευθεί σε κυρίαρχο πολιτικό παράγοντα του τόπου….

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σίμος Κεδίκογλου από την άλλη κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον αντιπεριφερειάρχη (δεν λαϊκίζει, αποφεύγει τις δηλώσεις εντυπωσιασμού και δεν δίνει συνέχεια σε ατέρμονες πολιτικές κοκορομαχίες) αφήνει και από τη δική του την πλευρά πεδίον δόξης λαμπρόν για τον πρώην υπουργό Τουρισμού….. Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο ένας βουλευτής και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που σήμερα βρίσκεται η χώρα και με το ερώτημα από πλευράς δικαιοσύνης προς τη βουλή για κακοδιαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού την περίοδο που ήταν υπουργός να εκμεταλλεύεται την ανυπαρξία των κυβερνητικών βουλευτών αυτή την περίοδο και τον πολιτικό πολιτισμό κάποιων άλλων και να εμφανίζεται ως Βασιλικότερος του Βασιλέως….

Παίρνοντας το ρόλο τιμωρού και τιμητή της πολιτικής κατάστασης της χώρας κατακεραυνώνοντας ανερυθρίαστα τους παλιοκυβερνώντες και εγκαλώντας στην τάξη υπουργούς που αδιαφορούν για τα προβλήματα του νομού ο κ Μαρκόπουλος από τη μια δεν θυμάται τι προσέφερε εκείνος ως υπουργός στον τόπο (τίποτα-πέρα από κάποιες επιδοτήσεις πολιτιστικών συλλόγων, κάποια εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού, μερικές τοποθετήσεις συνεργατών σε διοικήσεις νοσοκομείων –φορέων κλπ)…και από την άλλη παραβλέπει τις ευθύνες που ίδιος έχει για τη σημερινή κατάσταση… 
Δίνεται έτσι η εντύπωση πως όποιος έφταιξε...έφταιξε (ότι έγινε, έγινε) και…, στόχος(από δω και μπρός) είναι να φύγουν οι σημερινοί(τι σύμπτωση το ίδιο έλεγαν πριν δυο χρόνια και οι Πασόκοι ) να μηδενίσουμε το κοντέρ και όταν με το καλό αναλάβει ο Σαμαράς ο κ Μαρκόπουλος μπορεί να ξαναγίνει …ακόμα και υπουργός (πιο ώριμος αυτή τη φορά) συμμετέχοντας σε αυτό το φαύλο κύκλο εναλλαγής της εξουσίας.
Εντύπωση προκαλεί και η στάση μεγάλων μέσων ενημέρωσης που δεν έδωσαν καμιά αξία στην αποστολή του φακέλου του ΕΟΤ στη Βουλή σε αντίθεση με άλλες ειδήσεις….
Δεν ασχολήθηκε κανένα μέσο ενημέρωσης με ότι θίγει θέμα (εμείς δεν λέμε ποινικά κολάσιμων πράξεων)  κακοδιαχείρισης Μαρκόπουλου….αλλά φροντίζουν να μην λερώσουν ούτε στο ελάχιστο το πολιτικό ένδυμα του πρώην υπουργού ώστε να φθάσει ατσαλάκωτος και καθαρός στην προσεχή εκλογική μάχη….
Μια τέτοια στάση βέβαια δεν είναι πρωτόγνωρη και αναιτιολόγητη για την ελληνική πραγματικότητα σε ότι αφορά στα Μέσα Ενημέρωσης είναι όμως τουλάχιστον αστεία σε ότι αφορά πολιτικά στελέχη τα οποία εάν δεν αντιλαμβάνονται το ρόλο τους  στην πολιτική είναι καλό για τους πολίτες και τον τόπο να πηγαίνουν στο σπίτι τους….
Όποιος δεν έχει γερό στομάχι και δυνατά πόδια να κρατήσει, να υπερασπιστεί και να στηρίξει πολιτικές επιλογές και θέσεις, ας ασχοληθεί με το τάβλι ή την κηπουρική προσφέροντας ψυχαγωγία στον εαυτό του και καλαισθησία στο χώρο…
Όταν στην πολιτική δεν έχεις ισχυρές θέσεις και δεν μπορείς να τις υπερασπιστείς δεν είσαι πολιτικός γιατί όπως έχει πει ο Βρετανός φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ  Η θεμελιώδης έννοια της Πολιτικής είναι η Ισχύς, όπως η Ενέργεια είναι θεμελιώδης έννοια της Φυσικής. 
‘Οσο για τη Δημοκρατία ο ίδιος φιλόσοφος έχει πει: Δημοκρατία είναι η διαδικασία με την οποία διαλέγουμε αυτόν στον οποίο θα ρίξουμε το φταίξιμο. 
Άλλα αυτό είναι κάτι που συνήθως κάνει ο ψηφοφόρος όχι ο χαρισματικός πολιτικός…..