Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Πάντα υπάρχει ένας φανταστικός κωπηλάτης


Ανατρέχοντας στο αρχείο μου (κάθε σοβαρός άνθρωπος των μίντια πρέπει να έχει αρχείο) βρήκα ένα κείμενο του Ανδρέα Ρουμελιώτη –αρθρογράφου τότε στην ελευθεροτυπία- για τον αδελφό του Γιώργο ο οποίος ήταν υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με το Θανάση Μπουραντά και αντινομάρχης Υγείας στην θητεία 2003-2006. 


Το κείμενο ήταν ένας ύμνος στο Γιώργο με τίτλο κάποιος τραβάει κουπί στη Νομαρχία…. 
Το προμοτάρισμα απίστευτο και η εικόνα με δυο προτάσεις λαϊκιστί…. «τι θα γινόταν η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση αν δεν υπήρχε ο Γιώργος να τραβάει κουπί;»
 Θυμάμαι τότε ότι είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση σε πολλούς συνυποψήφιους του νομαρχιακούς συμβούλους και διατελέσαντες αντινομάρχες το γεγονός ότι υποβαθμίζονταν η δουλειά όλων και αφήνονταν εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι ο Γιώργος Ρουμελιώτης ήταν ο μόνος ακούραστος εργάτης της αυτοδιοίκησης που τράβαγε κουπί για το κοινό καλό βεβαίως βεβαίως…. 
Το σλόγκαν «κάποιος τραβάει κουπί στη Νομαρχία» ήταν το βασικό εκλογικό μότο του Γιώργου Ρουμελιώτη ο οποίος στις συγκεκριμένες εκλογές του 2006 επανεξελέγη Νομαρχιακός σύμβουλος αλλά όχι σε πολύ καλή σειρά… 
Αντινομάρχης δεν ξαναορίστηκε από το Θανάση Μπουραντά αφού αξιοποιήθηκαν καινούργιοι σύμβουλοι και ο Γιώργος λίγο πικαρισμένος, λίγο κουρασμένος από το πολύ κουπί δεν ξαναπάτησε σε νομαρχιακό συμβούλιο την περίοδο 2006-2010 παρά το γεγονός ότι ο ευβοέας ψηφοφόρος όταν τον ψήφιζε δεν ήξερε ότι προαπαιτούμενο για την παρουσία του στα συμβούλια ήταν και το αξίωμα του αντινομάρχη…

Το κείμενο που διαφήμιζε τις ενέργειες του Γιώργου από τον αδελφό του Αντρέα ανέφερε τα εξής:

**ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ο αδελφός μου, ο μικρός): Αντινομάρχης Υγείας - Πρόνοιας, ΑμεΑ και αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Εύβοιας. Υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος ξανά με τον συνδυασμό «Εύβοια-Ανάπτυξη-Συμμετοχή» του Θανάση Μπουραντά.

Χειρουργός-ορθοπεδικός, επιμελητής Α' στο νοσοκομείο της Κύμης, με μετεκπαίδευση στη Σουηδία, μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας του Πανεπιστημίου CNAM Paris (DPA) και στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. «Κάποιος τραβάει κουπί στη νομαρχία», είναι το σύνθημά του και... «δεν μασάει!».

Έσωσε κόσμο ο Γιώργος με τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής για τον καρκίνο του μαστού, της μήτρας και του προστάτη, ενώ έτρεξε με εθελοντές γιατρούς απ' άκρου εις άκρον της Εύβοιας. Ψηφιοποίησε τα κοινωνικά επιδόματα και τα στέλνει σπίτι, βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία 35.000 δικαιούχων ΑμεΑ στις ουρές των ταχυδρομείων. Έφτιαξε και στελέχωσε «Γραφεία Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών» και ένα λογισμικό το οποίο ονόμασε «Συνάνθρωπος», όπου καταγράφει τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε κοινωνικά αποκλεισμένου στην Εύβοια. Τόσο απλά, τόσο καθημερινά, τόσο ασήμαντα...

Τράβηξε... κουπί και στην «Αναπτυξιακή». Έβαλε ασύρματο Internet στη νομαρχία και με τις μελέτες κόστους-οφέλους και τα τεχνικά δελτία, η Εύβοια είναι πρώτη σε εντάξεις οδικών έργων και αλιευτικών καταφυγίων στην Περιφέρεια Στερεάς. Από 13 χρονώ -30 χρόνια στον ακτιβισμό, στα κινήματα και στις διαδηλώσεις- μια χαρά τα κατάφερε, χάρη στην τρέλα του και στη διοίκηση ο μικρός...


Ούτε λίγο ούτε πολύ ο τομέας του Γιώργου (διεύθυνση υγείας)απογειώθηκε χάρη στην παρουσία του όπως επίσης και η αναπτυξιακή που έπαιξε ρόλο στο ότι η Εύβοια ήταν πρώτη στις εντάξεις έργων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας…
 Επρόκειτο δηλαδή ακόμα και για ξεκάθαρη οικειοποίηση  της προσωπικής προσπάθειας του τότε νομάρχη…..
Διαβάζοντας λοιπόν αυτό τον ύμνο στον ακούραστο κωπηλάτη της Αυτοδιοίκησης Γιώργο σκέφτομαι πως πολλά πράγματα δεν άλλαξαν στην δευτεροβάθμια και σήμερα Περιφερειακή  αυτοδιοίκηση…. 
Καταρχήν όντως κάποιος εδώ και πολλά χρόνια τραβάει άγριο κουπί όμως αυτός δεν είναι άλλος από το Θανάση το Μπουραντά… 
Γύρω του όμως υπάρχει πάντα κάποιος που προσπαθεί να καπηλευτεί έως καλοπροαίρετα εκμεταλλευτεί τη δουλειά του εμφανιζόμενος ότι είναι παραγωγικότερος και αποτελεσματικότερος έναντι κάποιων συναδέλφων του….
Πάντα υπάρχει κάποιος που εμφανίζεται να  τραβάει κουπί είτε με εύσχημο τρόπο , είτε στα πηγαδάκια των παραλιακών καφέ, είτε απροκάλυπτα ισχυριζόμενος ότι είναι ο προσωπικός μοχλός ανάπτυξης της Εύβοιας…. 
Ακόμα και στις περιπτώσεις που το ακροατήριο αντιλαμβάνεται το «ελάττωμα» του φανταστικού κωπηλάτη και εκμεταλλευόμενο την αδυναμία του ουσιαστικά κοροϊδεύει τον Πολιτικό κομπορρήμονα τροφοδοτώντας τον εγωκεντρισμό και την ανάγκη προβολής του, το γεγονός ότι αυτάρεσκα παραδέχεται σιωπηλά ότι είναι ο βασικός υπεύθυνος παραγωγής έργου, έχει ως αποτέλεσμα να υποσκάπτει και να εξευτελίζει αυτόν που του έδωσε πολιτικό ρόλο και ουσιαστική πολιτική ταυτότητα.


Υ.Γ. Κάποιες φορές δεν είναι ανάγκη να βγάλεις ένα φυλλάδιο και να κρατάς ένα κουπί για να υποτιμήσεις τους πολιτικούς σου «φίλους».. Αρκεί να γυρίσεις στο διπλανό σου την ώρα που ο επικεφαλής κατεβαίνει από το βήμα έχοντας κάνει μια σοβαρή πολιτική τοποθέτηση και να πεις με έπαρση και αλαζονεία…. «Καλός ήταν έ; Εγώ του τα έγραψα» 
Είναι η στιγμή που νομίζεις ότι εξευτελίζεις το συνεργάτη σου αλλά αυτοεξευτελίζεσαι σε υπερθετικό βαθμό….ιδιαίτερα δε όταν δεν του έχεις γράψει και το λόγο αλλά απλώς κάνεις φτηνή φιγούρα…