Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Φώτης Κουβέλης: Χωρίς την υπέρβαση αυτού του πολιτικού συστήματος η Ελλάδα δεν έχει μέλλον


Ελευθεροτυπία, 14.6.11
Προτάσεις από τη ΔΗΜΑΡ για διέξοδο από την κρίση
«Υπέρβαση του ισχύοντος πολιτικού συστήματος» προκειμένου η Ελλάδα να έχει βιώσιμο μέλλον και τη διενέργεια εκλογών, ακόμη και αν δεν τις θέλει ο λαός, ζήτησε ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα. Παράλληλα παρουσίασε τις θέσεις και προτάσεις της ΔΗΜΑΡ τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης όσο και για τις αλλαγές στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση....




 Ο Φ. Κουβέλης ανέφερε στην εισήγησή του ότι υπάρχουν πολιτικές που ανοίγουν το δρόμο για δημοκρατική και συντεταγμένη διέξοδο από τη σημερινή κρίση. "Με επιλογές και πραγμάτωση όλων εκείνων των ώριμων μεταρρυθμίσεων που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αναβάλλουμε άλλο. Ελαχιστοποιώντας τις αναπόφευκτες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Κατανέμοντας δίκαια τα βάρη. Προετοιμάζοντας μια Ελλάδα δημιουργίας και προόδου, με ισονομία και κοινωνική συνοχή".

Τόνισε την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική που θα στοχεύουν: Στην αντιστροφή της ύφεσης, μέσα από την υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας, που θα τονώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, θα δημιουργεί απασχόληση, θα αυξάνει τα εισοδήματα, θα διασφαλίζει την αειφορία των πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, στη δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης και στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης που θα εγγυάται στα χειμαζόμενα στρώματα μελλοντική ανταπόδοση.
Η Δημοκρατική Αριστερά επικεντρώνει, σύμφωνα με τον Φ. Κουβέλη, τις προτάσεις της για διέξοδο από την κρίση σε πέντε πεδία:
    -Δημοσιονομική εξυγίανση και αναδιάρθρωση του χρέους

    -Σύγχρονο, μικρότερο και αποδοτικότερο κράτος

    -Στρατηγικές επιλογές οικονομικής πολιτικής

    -Δικαιότερο και αποτελεσματικότερο κοινωνικό κράτος

    -Ενίσχυση του κύρους των πολιτικών θεσμών

Για τη ΔΗΜΑΡ, η χώρα μας, στη συγκυρία αυτή, θα μπορούσε να προσέλθει στα όργανα της ΕΕ και µε ένα διαφορετικό αίτηµα - πρόταση: µε ένα πενταετές, συνολικό και συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραµµα επενδυτικών δραστηριοτήτων, ενδεικτικώς της τάξης των 20 δισ. ευρώ, και να ζητήσει τη χρηματοδότησή του από τους μηχανισμούς της ΕΕ.

"Η ΕΕ θα μπορούσε να οργανώσει την επενδυτική πρωτοβουλία για την αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας µε τη σύμπραξη του προϋπολογισμού (Δημόσια Ταµεία/ΕΣΠΑ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) και ad hoc µηχανισµών (επενδυτικά οµόλογα κ.λπ.)" υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης. Και ζήτησε να εφαρμοστούν μέτρα περιορισμού δημοσίων δαπανών που θα περιλαμβάνουν:

- Πλαφόν σε μισθούς όλων των εργαζομένων και λειτουργών του δημόσιου τομέα και όλων των εισηγμένων Δημόσιων Επιχειρήσεων. Ανώτατος μισθός το τετραπλάσιο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

- Πλαφόν σε συντάξεις. Ανώτατη επιτρεπόμενη σύνταξη ίση με το διπλάσιο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
- Αναστολή κάθε παραγγελίας νέων οπλικών συστημάτων μέχρις ότου μπει η χώρα σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και αρχίσει να δημιουργεί ικανοποιητικά πρωτογενή πλεονάσματα. Έγκριση μόνο των απαραίτητων δαπανών για την αύξηση της διαθεσιμότητας των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων
- Αναμόρφωση όλου του συστήματος προμηθειών στις ένοπλες δυνάμεις για τον αποκλεισμό μεσαζόντων και τον περιορισμό κάθε σπατάλης.
- Επιλογή δημόσιων έργων με κριτήριο την αναπτυξιακή τους στόχευση, τις εξωτερικές οικονομίες και τη μόχλευση.
-Ενοποίηση επικαλυπτόμενων υπηρεσιών, κατάργηση οργανισμών και επιτροπών που δεν προσφέρουν έργο, αλλά συγκροτήθηκαν απλώς για την εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας των δύο κομμάτων εξουσίας.
 - Απαλλαγή από όσες επιχειρήσεις του δημοσίου δεν συντρέχει λόγος να ευρίσκονται υπό τον έλεγχό του, μετά από κατά περίπτωση αντιμετώπιση και με διαφανείς διαδικασίες.

Πρότεινε επίσης, μέτρα αύξησης των δημοσίων εσόδων με: Διεύρυνση φορολογικής βάσης. "Περισσότεροι φόροι απ΄ όλους για λιγότερους φόρους από τον καθένα" είπε χαρακτηριστικά και συμπήρωσε:

"Δραστικός περιορισμός φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, φοροκλοπής και εισφοροδιαφυγής με δρακόντεια μέτρα. Εδώ είναι ο κρισιμότερος τομέας. Εδώ έχουν κριθεί ως ανεπαρκέστατες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Όμως οι αδυναμίες της σημερινής κυβέρνησης, στη σημερινή δραματική συγκυρία είναι κραυγαλέες και άκρως επικίνδυνος για την κοινωνική συνοχή".
Απέρριψε  το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα της αριστεράς, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι "οι δυνάμεις της αριστεράς δεν αθροίζονται, λόγω των διαφορών που έχουν σε σοβαρά ζητήματα. Εμείς δεν προσερχόμαστε σε ευκαιριακές αντιμνημονιακές συσπειρώσεις".
Ο κ. Κουβέλης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του δικομματισμού και κυρίως κατά της κυβέρνησης, για τη χειρότερη, όπως είπε, κρίση στην ιστορία της Ελλάδας.
Σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική, επισήμανε  μεταξύ άλλων ότι  "ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε απόγνωση" και  τόνισε  ότι "χωρίς την υπέρβαση αυτού του πολιτικού συστήματος, η Ελλάδα δεν έχει μέλλον".

Κληθείς δε να απαντήσει στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Φώτης Κουβέλης τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής τους λέγοντας ότι "οι εκλογές, όσο και αν τις αφορίζει η κυβέρνηση, όσο και αν δεν τις θέλει η κοινωνία, θα προβάλλουν ως αναγκαία λύση διεξόδου, γιατί η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια πολλαπλασιάζονται και οι εκλογές θα είναι πλέον η μόνη διέξοδος".
Ενώ σχολιάζοντας τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου επέμεινε στο ελάχιστο των 180 ψήφων.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε και στο κίνημα των «αγανακτισμένων» που αύριο αναμένεται να δώσει ισχυρό "παρών" στο μεγάλο συλαλλητήριο κόντρα στα νέα μέτρα, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες -ακόμα και με διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές- διαμαρτύρονται και ζητούν αλλαγή πολιτικής.