Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Η κατάθλιψη είναι φυσιολογική

Είναι μια από τις οδούς που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να απαλλαγεί από όσα μας απασχολούν, η όξυνσή της όμως πρέπει να μας ανησυχεί καθώς μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές.

      Ένας στους οκτώ ανθρώπους του σύγχρονου ανεπτυγμένου κόσμου θα υποφέρει από αυτήν κάποια στιγμή στη ζωή του.
Το στατιστικό αυτό μετατρέπει την κατάθλιψη στην πιο δεδομένη ψυχική πάθηση των ημερών μας. Το ζήτημα βέβαια είναι οι διάφορες <<παρεκτροπές>> της, καθώς άλλοι την ξεπερνούν σχετικά ανώδυνα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε άλλες περιπτώσεις όμως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες, ή σε πλήρως αντικοινωνική συμπεριφορά, με μοιραίες ενδεχομένως συνέπειες.
      Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ζούμε περιόδους μεγάλης πίεσης, όταν αισθανόμαστε ότι πρέπει να υπερβάλλουμε εαυτόν για να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα μας, ή όταν έχουμε βιώσει ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό, ο οργανισμός μας έχει διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιδράσει. Ένας από αυτούς είναι και η κατάθλιψη, στην περίπτωση της οποίας είναι σαν να <<κατεβάζουμε ρολά>> αποκλείοντας τους εαυτούς μας από το επώδυνο εξωτερικό περιβάλλον. Αυτός ο αποκλεισμός σημαίνει ότι αδυνατούμε να φέρουμε εις πέρας τις καθημερινές μας δουλειές, κοπιάζουμε περισσότερο, ενώ δεν βρίσκουμε ενδιαφέροντα τα πράγματα που στο παρελθόν μας ευχαριστούσαν.
       Επιπλέον οι διαταραχές του ύπνου είναι το πλέον κλασικό σύμπτωμα, καθώς το 90% των καταθλιπτικών δεν κοιμούνται σωστά. Σε περίπτωση που ο άνθρωπος ξεπεράσει την κατάθλιψη σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί εύκολα να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής. Οι επιστήμονες ωστόσο εφιστούν την προσοχή στα διάφορα συμπτώματα της κατάθλιψης, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι πάσχοντες από βαριές μορφές κατάθλιψης εμφανίζουν αυτοκτονικές τάσεις ή βλάπτουν τον οργανισμό τους παραλείποντας να τραφούν.

ΤΑ ΠΡΟΦΑΝΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

1. Ξαφνική απώλεια ή πρόσληψη βάρους, λόγω υποσιτισμού ή υπερτροφισμού.
2. Διαταραχές στον ύπνο, αϋπνίες ή ανάγκη για πολύωρο ύπνο.
3. Απώλεια του λίμπιντο.
4. Πονοκέφαλοι ή διάφοροι σωματικοί πόνοι.

ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ

1. Αίσθηση ενοχής και ανάγκη αυτοτιμωρίας.
2. Υπερευαισθησία στην κριτική και ευθιξία.
3. Άγχος και νευρικότητα.
4. Έλλειψη αυτοπεποίθησης στο λόγο και στη σωματική κίνηση.