Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Το έθιμο της συγκέντρωσης των επιταφίων της Χαλκίδας στην Παραλία


Η συγκέντρωση των Επιταφίων όλων των ενοριών της Χαλκίδαςστο Στρογγυλό της παραλίας έχει εξελιχθεί σε τοπικό έθιμο.
 Ένα από τα ομορφότερα και εντυπωσιακότερα έθιμα της χώρας.



 Οι πιστοί κάθε ενορίας την νύκτα της Μ. Παρασκευής βγαίνουν από τις εκκλησίες ακολουθώντας τα σύμβολα του πάθους, τον Σταυρό και το ανθοστολισμένο κουβούκλιο, με κατάνυξη και κρατώντας κεριά, και αντί να ολοκληρώσουν την περιφορά του Επιταφίου στους γύρω από κάθε εκκλησία δρόμους επιστρέφοντας απ’ ευθείας στον ιερό ναό τους, κατευθύνονται στο κεντρικότερο σημείο της παραλίας κατά την προσυμφωνημένη ώρα...

Εκεί λαϊκοί και κληρικοί τοποθετούνται με τάξη, (η μία ενορία δίπλα στην άλλη, ο ένας Επιτάφιος δίπλα στον άλλο), και περιμένουν την άφιξη του Επιταφίου του μητροπολιτικού Ναού που πάντα καταφθάνει τελευταίος. 

Η παρουσία του Μητροπολίτη (Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων) κορυφώνει το δρώμενο, καθώς ο σεβάσμιος πνευματικός πατέρας απευθύνει Δέηση και στην συνέχεια μοιράζει (αφού προηγηθεί μια σύντομη ομιλία-κήρυγμα) πατρικές ευχές προς όλους τους παρευρισκόμενους πιστούς.

 Η νυχτερινή αυτή συγκέντρωση διαλύεται με την αναχώρηση των ιερών πομπών των πιστών για τις ενορίες τους, όπου η ακολουθία της Μ. Παρασκευής ολοκληρώνεται με την εναπόθεση του Επιταφίου -τον οποίο ευλαβικά οι ιερείς σηκώνουν από το  στολισμένο κουβούκλιό του- πάνω στην Αγία Τράπεζα. 

Με 1-2 τροπάρια, το συνταρακτικό κείμενο από την προφητεία του Ιεζεκιήλ, τον Απόστολο και το Ευαγγέλιο (το εκ του Κατά Ματθαίον κζ΄ 62-66) η «απόλυσις» στις εκκλησίες πραγματοποιείται λίγο πριν τα μεσάνυκτα...