Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Οι κλέφτες και οι «Επενδυτές»


Φανταστείτε ένα πρεζόνι της Χαλκίδας που αναζητά εναγωνίως τη δόση του να παίρνει μια τσάντα και να τρέπεται σε φυγή, ή κάποια μάνα που δεν έχει να ταΐσει το παιδί της να συλλαμβάνονται να οδηγούνται στις φυλακές για μια κλοπή πενήντα ευρώ την ίδια στιγμή που κάποιος μεγαλοεπιχειρηματίας ο οποίος κάνει χρήση του πτωχευτικού κώδικα «μπαίνει» στο περιβόητο άρθρο 99, (χρωστώντας εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο και καταστρέφοντας άλλους επιχειρηματίες-προμηθευτές  του) να βρίσκεται στα μπουζούκια και να τα "σπάει" αμέριμνος. Αυτό το θέμα πραγματεύεται το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου η εφημερίδα Καθημερινή της 21-12-2011 όπου  η Εύβοια και πάλι πρωταγωνιστεί….


Γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Τέλογλου:

«Η αναδιατύπωση του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα που «πέρασε» τον Σεπτέμβριο, με σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ., τόσο στις επιτροπές όσο και στην ολομέλεια της Βουλής, αποτελούσε κοινό αίτημα των περισσότερων δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Σ. Ξυνίδης είχε δεχθεί από επιμελητήρια και νομικό κόσμο ισχυρές πιέσεις, αλλά πίστευε και ο ίδιος ότι με τη διάταξη που χορηγούσε ουσιαστικά αμνηστία για τα χρέη στο Δημόσιο και τις επιταγές, εφόσον είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεσολάβησης μετά την αποδοχή της αίτησης από το δικαστήριο, θα έδινε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να έχουν μία «δεύτερη ευκαιρία».

Αναφορά στο Επιμελητήριο Εύβοιας
κάνει ο Τάσος Τέλογλου στην καθημερινή
της 21-12-2011 
Την ίδια ακριβώς περίοδο, ωστόσο, έφθαναν καταγγελίες στο υπουργείο Οικονομικών και το ΣΔΟΕ ότι σε τέσσερις τουλάχιστον νομούς της χώρας πυρόπληκτοι και αναξιοπαθούντες επιχειρηματίες επιχειρούσαν μαζικά, με τη βοήθεια τοπικών δικηγορικών γραφείων, να εντάξουν τις επιχειρήσεις τους στην πρόνοια του παλιού άρθρου 99 -εκείνου που υπήρχε πριν την επί τα βελτίω για τους υπό πτώχευση νομοθετική μεταβολή του Σεπτεμβρίου- αφού πρώτα είχαν μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεών τους σε επιχειρήσεις που ίδρυαν συγγενικά τους πρόσωπα. «Πληροφοριοδότες» των υπηρεσιών ήταν άνθρωποι εις βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί ακάλυπτες επιταγές από τους εντασσόμενους στο «παλιό» άρθρο 99, ειδικότερα από επιχειρήσεις ζωοτροφών στη Στερεά Ελλάδα, που παράλληλα άφηναν απλήρωτα δάνεια σε τοπικές τράπεζες, τα οποία τους είχαν δοθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και τα οποία εκαλείτο να πληρώσει -προς δόξαν των φορολογουμένων που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους- το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά την κατάπτωση των σχετικών εγγυήσεων. Σε μία μάλιστα περίπτωση είχε οργανωθεί στα τέλη Ιουλίου στη Χαλκίδα σχετική εκδήλωση από το οικείο επιμελητήριο της πόλης (στέλεχος του οποίου σύμφωνα με επιταγές που έχουν φτάσει στην «Κ» οφείλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ), με θέμα την «αναδιάρθρωση των χρεών των επιχειρήσεων που εξ αιτίας της οικονομικής κατάστασης δεν είναι δυνατόν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους». Το σχετικό αίτημα για το «κούρεμα» των μπαταξήδων» μεταφέρθηκε προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος δεν υπέκυψε.»

Υ.Γ. Σε ποιο στέλεχος του Επιμελητηρίου Εύβοιας αναφέρεται ο Δημοσιογράφος  της Καθημερινής το οποίο πίεζε τον υπουργό να του χαρίσει τα χρέη; Είναι αυτός που κάποτε έλεγε θα δανειστώ από το ελληνικό δημόσιο, θα μεταφέρω τα χρήματα σε συγγενικό μου πρόσωπο και θα φοράω το καπελάκι μου στραβά αφού κάποια στιγμή θα μου τα χαρίσουν….
Ο Ευρών κερδίζει πυρόπληκτο δάνειο με χαριστική περίοδο τριάντα χρόνων! Αθάνατο ελληνικό κράτος…αν πάρεις πενήντα ευρώ για να φας είσαι κλέφτης και αν πάρεις εκατομμύρια ευρώ από το κράτος και από ιδιώτες είσαι μεγαλοεπιχειρηματίας επενδυτής που δεν σε βοηθά η πολιτεία!!!