Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Μαζί με το Χωμενίδη «πέθαναν» και τη δημοσιογραφία


Γράφει ο Άκης Θεοφανίδης

Πίναμε ένα ποτάκι τις προάλλες και ανάμεσα στις πολλές χαριτωμένες π@π@ριές που ακούστηκαν από όλα τα μέλη της παρέας, ειπώθηκε κι αυτό: "Ρε συ, άκουσες ότι δίπλα από έναν πλανήτη εμφανίστηκε το ομοίωμα ενός εξωγήινου και τα παίξαν στη NASA;".






Η είδηση αυτή (τώρα δεν θυμάμαι να σας πω αν είναι ακριβώς έτσι ή κάπως παρεμφερήs) ήταν αναγνωσμένη σε blog υψηλής επισκεψιμότητας και προφανώς έχει τόση δόση αλήθειας όση ότι ο Τσάκας φέρνει τον Ροναλντίνιο στον Παναθηναϊκό.
Μετά από αυτό, όμως, ήρθε η είδηση του "θανάτου" του Χρήστου Χωμενίδη. 
Ενα blog ανήρτησε ότι ο γνωστός συγγραφέας φούνταρε στο κενό από το διαμέρισμά του και σκοτώθηκε. 
Αμεσα αναπαρήγαγαν το "γεγονός" δεκάδες blog, αλλά και η ιστοσελίδα της zougla και το protothema.
 Ο Χωμενίδης -διαβάζω σε μία εφημερίδα- σκέφτεται μέχρι και να καταφύγει στα δικαστήρια για την κασκαρίκα που του έκαναν.
Το γεγονός αυτό αναδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την τεράστια τρύπα αντικειμενικότητας που έχουν τα ιντερνετικά μέσα ενημέρωσης. 
Το γιατί υφίσταται η τρύπα δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς.
Αφενός, τα ενημερωτικά site διακατέχονται από το άγχος να ανεβάσουν πρώτα την είδηση, να πουλήσουν -κατά κάποιο τρόπο- αποκλειστικότητα. 
Αφετέρου, υπάρχει η αδηφάγος επιθυμία των επισκεπτών να δουν πλούτο ειδήσεων, ανανέωση ανά δευτερόλεπτο, χωρίς να σκεφτούν πόσο ανταποκρίνονται στην αλήθεια όσα διαβάζουν.
Κανένας αναγνώστης δεν έχει το χρόνο και τη διάθεση να διασταυρώσει την είδηση (δεν είναι δουλειά του άλλωστε). Αντίθετα, εμπιστεύεται τα μέσα και αν δει την ίδια πληροφορία αναρτημένη σε πολλά site, τότε δεν μπορεί να αμφιβάλλει για την ακρίβειά της.
Η περίπτωση "Χωμενίδη" ήρθε να ...σκοτώσει εκτός από τον συγγραφέα και την ιντερνετική δημοσιογραφία. 
Αν τα media του διαδικτύου στέλνουν ...ασάλιωτα στον άλλο κόσμο έναν άνθρωπο, τότε άνετα υποθέτει κάποιος ότι οι ήσσονος σημασίας πληροφορίες υιοθετούνται χωρίς κανέναν προηγούμενο έλεγχο.
Η πρακτική αυτή αυτόματα αλλοιώνει τη δυναμική που έχει η διαδικτυακή ενημέρωση. 
Για την ακρίβεια την αναιρεί, γιατί η ψευδής είδηση δεν είναι καν είδηση. 
Οι λύσεις, λοιπόν, είναι δύο: Να συνεχιστεί η fast-food ειδησεογραφία, η οποία μαζί με τις υπόλοιπες στρεβλώσεις του κλάδου (υποβολιμιαία δημοσιεύματα, εξυπηρέτηση συμφερόντων κ.α.) θα δημιουργεί παντελώς ανενημέρωτους πολίτες ή να μπει ένα τέρμα σε αυτό από τους ίδιους τους φορείς πληροφόρησης ή τους δέκτες.
Ειδάλως, και εξωγήινοι θα εμφανίζονται και ο Τσάκας θα κατέβει από το αεροπλάνο αγκαλιά με τον Ροναλντίνιο...

Αναρτήθηκε από: e-gnomi.gr