Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Οι φυλές των Ελλήνων Los indignados (αγανακτισμένων)

 Ένα νέο κίνημα έχει δημιουργηθεί των αγανακτισμένων που κάθε βράδυ μαζεύονται στις πλατείες και διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η χώρα….Ανάμεσα σε αυτούς όμως υπάρχουν οι διάφορες φυλές των indigados…γιατί αν πιστεύετε ότι όλοι ξεκινάνε από την ίδια αφετηρία ή βρίσκονται στην ίδια κατάσταση κάνετε μεγάλο λάθος…





η Φυλή του ΠΑΣΟΚ



Πρόκειται για πρώην προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή και για απλούς ψηφοφόρους που για κάποιο λόγο δεν είναι πια στην πρώτη γραμμή των κέντρων των αποφάσεων…π.χ. πρώην δήμαρχος που έχασε τις εκλογές και το ΠΑΣΟΚ δεν τον αξιοποίησε στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο.. Επίσης πρώην παχυλά αμειβόμενος του δημοσίου τομέα που οι περικοπές στο μισθό του είναι σαν να του έριξαν ολόκληρο τον ουρανό στο κεφάλι δημιουργώντας του την διαχρονική απορία… «Να μου το κάνουν εμένα αυτό; Που έχω κολλήσει τόσες αφίσες για το κόμμα και έτρεχα σε κάθε συγκέντρωση ανά την Εύβοια και την Ελλάδα;» 
Αυτή η φυλή της Πλατείας συνήθως επιδιώκει να φωτογραφηθεί ή να τον δείξει η κάμερα για να περάσει ταυτόχρονα το μήνυμα στους πρώην συντρόφους ότι έχασαν το μεγάλο πολιτικό κελεπούρι.. 
Είναι το σύνδρομο αυτού που του σερβίρισαν ζεστή χυλόπιτα διώχνοντάς τον από μια σχέση και παίρνει σβάρνα τα νυχτερινά κέντρα αγκαλιά με άλλη γκόμενα (κάθε φορά) για να περάσει το μήνυμα στην πρώην ότι είναι μια χαρά…. Στόχος του δεν είναι η σωτηρία της χώρας αλλά η επανάκτηση των κεκτημένων που ίδιος θεωρεί ότι του ανήκουν…Φυσικά πρόκειται για άνθρωπο που είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση…Είναι αυτός που κυκλοφορούσε με την Μερσεντές στη δεκαετία του 1990, πέταγε πιάτα και λουλούδια στα μπουζουκτζίδικα  διάγοντας βίο μεταξύ Νιάρχου και Βαρδινογιάννη και έπινε νερό στο όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου που εκείνη την εποχή τον είχε σε εικόνισμα στο σπίτι του και έλεγε όλο αφέλεια…. Ο Αντρέας έδωσε ψωμί στο φτωχό…. Τώρα εάν αυτός ο φτωχός είχε τη δυνατότητα εκτός από ψωμί να πηγαίνει και δυο τρεις φορές την εβδομάδα στο Μον Παρνές, το καλοκαίρι στη Μύκονο και το χειμώνα στην Αράχοβα για σκι και SPA είναι ένα μοντέλο οικονομίας που με μαθηματική ακρίβεια σε οδηγεί στη χρεοκοπία…

Πως θα τον αναγνωρίσετε: Κάσουαλ ντύσιμο, συνήθως επώνυμο, επιμελώς ατημέλητο Look, και μπορεί να κρατάει Κανά κόκκινο γαρύφαλλο, ως κατάλοιπο της νεανικής επαναστατικής κουλτούρας του….


Η Φυλή της Ν.Δ.

Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας κάνουν την εμφάνισή τους στις πλατείες επειδή κυβερνάει ο Γιωργάκης και είναι ντροπή του που έφτασε τη χώρα εδώ… Ξεχάσανε ότι πριν δυο χρόνια κυβερνούσε ο Κωστάκης και έχει τις ευθύνες του ενώ αν κυβερνούσε ο Αντωνάκης δεν θα πήγαιναν σε καμιά τέτοιου είδους πορεία..
Οι δεξιοί «αγανακτισμένοι πολίτες» βγήκαν στους ίδιους δρόμους, που πριν δυο χρόνια ήταν οι δημοκρατικοί πολίτες, που μάχονταν με τους «πραιτοριανούς» του Πολύδωρα και του Παυλόπουλου, για την πτώση της δεξιάς!
Οι συγκεντρώσεις αυτές τους πάνε πολύ, γιατί είναι μεταξύ διαδήλωσης, χωρίς να είναι πραγματική διαδήλωση, κάτι μεταξύ διαμαρτυρίας, χωρίς να είναι πραγματική διαμαρτυρία και κάτι μεταξύ «πλατειο-τουρισμού» (όπως λέμε αγροτουρισμός) χωρίς να κάνουν πραγματικές διακοπές, ενώ θα...
 έπρεπε να προστεθεί η μουσική, το σουβλάκι, η μπύρα οι ξαπλώστρες, οι ομπρέλες (ίσως και σκηνές) και το «καμάκι»! Όσοι κουράζονται πιάνουν τα παρακείμενα καφέ Από την μια μεριά νέοι και νέες αγωνιστές, διαδηλώνου εναντίον των τραπεζο-δικτατόρων, και από την άλλη καλοστεκούμενοι κύριοι και κυρίες της λαϊκής δεξιάς κάνουν την ‘βόλτα τους», ως δήθεν «αγανακτισμένοι πολίτες», γιατί ενώ έτρωγαν με σαράντα μασέλες, τώρα επί ΠΑΣΟΚ τρώνε με τριάντα-πέντε!

Πως θα τον αναγνωρίσετε
Από το καλό περιποιημένο ντύσιμο και την εξαιρετική συμπεριφορά….Δεν θυμίζει διαδηλωτή αλλά περιπατητή της πλατείας Ζαππείου απογευματινές ώρες προκειμένου να απολαύσει το παγωτό καϊμάκι και τη γρανίτα φράουλα… Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κρατάει μια Ελληνική σημαία…


Η φυλή του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως και ο πραγματικός ΣΥΡΙΖΑ η συγκεκριμένη φυλή περιλαμβάνει ένα σωρό συνιστώσες και υποσυνιστώσες… Εκεί θα βρεις μαοϊκούς, τροτσκιστές, πρώην κομουνιστές , αριστερούς αστούς, ΔΗΚΙ και πολύ Καταδίκη….
Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι η χαρά τους για δυο κυρίως λόγους…. α)Απουσιάζει πλήρως το Κ.Κ.Ε που τις καταδικάζει και τις θεωρεί απολιτικές και ύποπτες β) Δεν έχουν ξαναζήσει τόσο μεγάλη συγκίνηση από συγκέντρωση κόσμου (οι δικές τους γίνονται συνήθως σε τηλεφωνικό θάλαμο ή περίπτερο). Και αυτή η κατηγορία όπως και η πρώτη της φυλής του ΠΑΣΟΚ φωτογραφίζονται αφειδώς σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καπηλευθούν το μέγεθος και τη δυναμική μιας κινητοποίησης….που ξεκινά από τον απλό πολίτη…
Κάθονται περισσότερο από τις δυο παραπάνω φυλές στις πλατείες (Οι άλλοι πάνε μόνο για τις φωτογραφίες ή για βόλτα)και αισθάνονται σχεδόν πραγματικά ότι κάνουν την  επανάστασή τους…Ο Μάης του 2011 είναι η εκπλήρωση του απωθημένου τους που είναι ο άλλος Μάης του 1968…
Συνήθως κρατάνε μια κατσαρόλα, ένα τηγάνι ή ένα μπρίκι με μια κουτάλα που χτυπάνε όσο πιο δυνατά μπορούνε για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους….Αυτό εξάλλου είναι που ταυτοποιεί και τον πολιτικό τους χώρο στη διαδήλωση αφού εκείνοι μετέφεραν στην Ελλάδα ως μόδα το κίνημα της Κατσαρόλας που ξεκίνησε στην Αργεντινή….Φυσικά πολύ από αυτούς είναι σκέτη φιγούρα…Μια ομάδα από χορτάτους που παίζουν με άδειες κατσαρόλες και τηγάνια….Και επειδή η κοινωνία της Χαλκίδας είναι μικρή και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους είναι πολλές φορές έως και αντιαισθητικό το θέαμα….



 original  Έλληνες Loς Indigados

Αν εξαιρέσουμε τους 18 έως 25 ετών νέους που το αίμα τους βράζει και είναι μέσα σε κάθε κινητοποίηση υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων μεταξύ 25 και35 οι οποίοι θεωρώ ότι είναι οι γνήσιοι έλληνες los Intigados . Είναι οι νέοι που είναι άνεργοι ή ακόμα και αν έχουν δουλειά αμείβονται με 600-700 ευρώ….Πολλές φορές ανασφάλιστοι ή άλλες με μπλοκάκι…Πάνω στην παραγωγικότερη ηλικία τους δεν έχουν χρήματα, δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν ζωή δεν έχουν μέλλον….Αυτοί δεν εκστομίζουν απλώς, αλλά βιώνουν το σύνθημα του Μάη του 2011… «Αφού δεν μας αφήνετε να ονειρευτούμε δεν σας αφήνουμε να κοιμηθείτε»..
Πηγαίνουν στις πλατείες με τις βερμούδες τους όχι για να φωτογραφηθούν αλλά γιατί δεν έχουν να πάνε την επομένη στη δουλειά τους….δεν έχουν δυνατότητα να κάνουν οικογένεια και ζουν ακόμη με τους γονείς τους….
Γιαυτούς δεν υπάρχει ούτε σήμερα ούτε αύριο…
Βλέπουν τις υπόλοιπες φυλές της πλατείας και δεν έχουν ούτε όρεξη να εξοργιστούν μαζί τους…. 
Η σιωπηλή διαμαρτυρία δεν είναι χάπενινγκ είναι η μόνη διέξοδος που βλέπουν ακόμα και αν ξέρουν πως είναι δύσκολο να καλυτερέψουν τα πράγματα…αυτοί όμως κι ο καθένας ξεχωριστά αποτελούν μια σταγόνα που ενώνεται στο ρυάκι, που συναντιέται με το ποτάμι και φτάνει στη λαοθάλασσα της αντίδρασης που σιγά σιγά θα γίνει ωκεανός…
 Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι είναι το κομμάτι του παγκόσμιου κινήματος των αγανακτισμένων, που θα αναφέρει αύριο η ιστορία ότι  έγραψαν ένα μέρος της με τη δική τους συμμετοχή..




Υ.Γ. Δεν πήγα ακόμα στην πλατεία για όλες τις παραπάνω φυλές… ¨όχι για τι με ενοχλεί τόσο πολύ η παρουσία των τριών πρώτων φυλών αλλά για τι νιώθω ότι δεν έχω δικαίωμα να καπηλευτώ την κινητοποίηση των  αυθεντικών αγανακτισμένων… Για πολλούς λόγους δεν μπορώ να κάτσω πάνω από δυο ώρες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας…γιαυτό καλύτερα να μην πάω καθόλου…Εξάλλου σιχαίνομαι τις φωτογραφίες σε τέτοιου είδους διαδηλώσεις…..Η φωτογραφία πρέπει να είναι πέρα από τα δεκαπέντε μέτρα και να δείχνει το σύνολο όχι τις μονάδες διαμαρτυρίας!!!